Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2017

Η "Πάροδος" στο Μουσείο Γουλανδρή




ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΗΛΙΑ ΠΙΤΣΙΚΑ

Την ομάδα τέχνης «Πάροδος» την έχουμε απολαύσει στην «Κηφισιά» σε εκδηλώσεις στο Mουσείο Γουλανδρή και πρόκειται να την δούμε και φέτος σε ένα χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα. Με τον Ηλία Πίτσικα, όμως, ο οποίος έχει την καλλιτεχνική επιμέλεια της ομάδας, είχαμε την ευκαιρία να κουβεντιάσουμε ένα βράδυ, μάλλον αργά, μετά από ολοήμερες δραστηριότητες, στον Πύργο. Εκεί, η ομάδα συμμετείχε για 10η χρονιά στο διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους, παρουσιάζοντας μια ολιγόλεπτη οπτικοακουστική δημιουργία με μαθητές της Ηλείας, αφιερωμένη στα 20 χρόνια του φεστιβάλ και οργανώνοντας καλλιτεχνικές δράσεις σε σχολεία καθ’ όλη τη διάρκειά του. Μια λοιπόν και η συνάντηση ήταν στο πλαίσιο ενός κινηματογραφικού φεστιβάλ, επόμενο ήταν η συζήτησή μας να ξεκινήσει από εκεί.

– Ποια ήταν η αφορμή για τη συμμετοχή της ομάδας στο Φεστιβάλ;
Το 2006 επισκέφτηκα για πρώτη φορά το φεστιβάλ ως θεατής και συγκινήθηκα βλέποντας μία αξιοπρόσεκτη δημιουργική κινητικότητα, ιδιαίτερα από μέρους νέων παιδιών. Την επόμενη χρονιά καταθέσαμε πρόταση συμμετοχής ως Πάροδος και ξεκίνησε η συνεργασία μας, αδιάκοπα μέχρι σήμερα. Η πρότασή μας ήταν και είναι επικεντρωμένη στην οργάνωση θεατρικών παιχνιδιών και πράξεων, βασισμένων κυρίως σε κείμενα ελλήνων λογοτεχνών.

– Ποια είναι η αφετηρία για το θεατρικό παιχνίδι;
Θα λέγαμε ότι το θεατρικό παιχνίδι ως δράση ξεκινάει από τη βαθύτερη ανάγκη των παιδιών για παιχνίδι, κίνηση και μίμηση.

– Η Πάροδος είναι δηλαδή μια θεατρική ομάδα;
Ως θεατρική ομάδα ιδρύθηκε το 1977, από τον Λάκη Κουρετζή και ομάδα συνεργατών του. Ταυτόχρονα ξεκίνησε και το θεατρικό παιχνίδι, κάτι που συνεχίζεται συστηματικά μέχρι σήμερα.

– Γνωρίζουμε ότι μέρος της ενασχόλησης της ομάδας σας είναι οι παρουσιάσεις βιβλίων για παιδιά και νέους. Μπορείτε να μας πείτε δυο λόγια;
Πράγματι, επί πολλά χρόνια, μας ενδιαφέρει να ζωντανεύουμε παραστασιακά, σε κοινό παιδιών και γονέων, κείμενα ελλήνων και ξένων συγγραφέων. Η διαδικασία τροποποίησης λογοτεχνικών εικονογραφημένων και μη κειμένων σε θεατρική πράξη, θεωρούμε ότι μάς προσδίδει χαρά και γνώση.

– Τι θα λέγατε ότι είναι σήμερα η «Πάροδος»;
Μία ομάδα ανήσυχων ανθρώπων, οι οποίοι διευρύνουν την επικοινωνία τους, κυρίως με παιδιά και νέους, έχοντας σα βάση το παιχνίδι και τις παραστατικές τέχνες.

– Με το Μουσείο Γουλανδρή πώς προέκυψε η συνεργασία σας;
Το 1986, ύστερα από πρόταση της κας Άννας Μαργαριτούλη – Κρεμέζη, ξεκίνησα να συμμετέχω στα προγράμματα του σωματείου των “Φίλων του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας”. Από τότε, μέχρι και σήμερα, υποστηρίζω εκδηλώσεις περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος με αποδέκτες παιδιά και νέους. Σε όλη αυτή την πολυετή διαδρομή είχα την εξαιρετική χαρά και τιμή να γνωρίσω την κα Νίκη Γουλανδρή, την οποία θαυμάζω ιδιαίτερα για τον τρόπο που υπηρέτησε και υπηρετεί το περιβάλλον και τον πολιτισμό.
Φέτος, για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, κατά τη διάρκεια του εορταστικού δωδεκαημέρου, μας ανετέθη από το Μουσείο η οργάνωση των εκδηλώσεων για παιδιά. Τίτλος είναι:
«Παραμυθένια Χριστούγεννα:
Νεράιδες, Ξωτικά και Καλικάντζαροι»

– Η εφημερίδα «Κηφισιά» κάνει μια κίνηση για τη σημασία που έχουν τα παγκάκια στη ζωή μας. Πιστεύετε ότι θα μπορούσατε να στήσετε μια παράσταση με αφετηρία ένα παγκάκι;
Το παγκάκι είναι σημαντικό σημείο αναφοράς των περιπατητών για χάζεμα, σκέψη κι επικοινωνία με άλλους. Αλλά και μέσα στο δάσος, ένας κορμός, επίσης. Έχοντας υπ’όψιν τους πιο πάνω λόγους, ένα παγκάκι θα μπορούσε να αποτελέσει αφορμή για παράσταση.

 

Στο κέντρο ΓΑΙΑ θα βρεθεί η ομάδα «Πάροδος» από το Σάββατο 23 Δεκεμβρίου έως την Κυριακή 7 Ιανουαρίου, με την παράσταση «Παραμυθένια Χριστούγεννα! Νεράιδες, Ξωτικά και Καλικάντζαροι», ζωντανεύοντας λαϊκές παραδόσεις. Οι παραστάσεις είναι 40λεπτες και δεν γίνονται κρατήσεις θέσεων. Συγχρόνως ο Γιάννης Νταγιάκος, θα παρουσιάζει θέατρο σκιών, στο αμφιθέατρο «Άγγελος Γουλανδρής», «Ο Καραγκιόζης και οι Καλικάντζαροι», στις 11.30π.μ. και 1.30 μ.μ.
Θα υπάρχει ακόμα εργαστήρι ξωτικών, οι μόνιμες εκθέσεις, πρωτότυπες εκθέσεις και ένα σωρό άλλα.

Συντελεστές Ομάδας Τέχνης ΠΑΡΟΔΟΣ
Ηλίας Πίτσικας (σκηνοθεσία) – Μαρία Μενεγάκη (κείμενα) – Γιάννης Σφυρής (μουσική) – Σοφία Δράκου (χορογραφίες) – Μιχάλης Λαγκουβάρδος και Μάρθα Τζαβάρα (κατασκευές) – Βασιλική Σύρμα (κουστούμια). Τους ρόλους θα ερμηνεύσουν οι: Βίκυ Αλεξανδράκη, Σοφία Ελευθερίου, Ελένη Καλογιάννη, Αριάδνη Κουρεμένου, Φαίη Κουφάκη, Μαρία Μενεγάκη, Γιώργος Μενεγάκης, Βαρβάρα Μήτση, Άννα Μπίζα, Γιάννης Μπρουκλόγιαννης, Ζήνα Παναγοπούλου, Νιόβη Ρέλλα, Αναστασία Σαμαρτζή και Λεωνίδας Τσαγανός




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου