Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017

Οι αυριανοί κινηματογραφιστές γιορτάζουν στον Πύργο- Έρικα Αθανασίου


20ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΝΕΟΥΣ

«Καλό φεστιβάλ»! 
Μία όμορφη ευχή, που δεν είχαμε την τύχη άλλη φορά να την ακούσουμε. Στον Πύργο Ηλείας, όμως, στις αρχές Δεκεμβρίου, όλη η πόλη κινείται στα χνάρια του Φεστιβάλ Ολυμπίας.  Μια γιορτή κινηματογράφου για παιδιά και νέους, αλλά και για όλους όσους αγαπούν το σινεμά.
Η φετινή είναι επετειακή διοργάνωση αφού το Φεστιβάλ κλείνει τα 20 χρόνια του. Εμπνευστής του ο γνωστός σκηνοθέτης Δημήτρης Σπύρου, ο οποίος πριν από 20 και πλέον χρόνια είχε την ιδέα για ένα φεστιβάλ με ταινίες που θα απευθύνονται σε παιδιά και νέους.


Ο θεσμός σύντομα απέκτησε και «συγγενείς». Έτσι, παράλληλα με το 20ο Ολυμπία Διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου για παιδιά και νέους πραγματοποιείται και η 17η Κάμερα Ζιζάνιο, όπου προβάλλονται ταινίες που έχουν φτιάξει παιδιά και νέοι και απευθύνονται σε ηλικίες ίδιες με των δημιουργών τους.
Παράλληλα υπάρχουν πολλές ακόμα εκδηλώσεις, ημερίδες, αφιέρωμα «Ο δρόμος για τον δεύτερο ήλιο» με ταινίες διαχρονικές που αναφέρονται στην εκπαίδευση, επισκέψεις συγγραφέων σε σχολεία. Μια πραγματική γιορτή πολιτισμού και κινηματογράφου, που είχαμε την τύχη να βρεθούμε καλεσμένοι.

Στον Πύργο, μια σχετικά παρεξηγημένη περιοχή της Ελλάδας, τις ημέρες αυτές δίνουν ραντεβού παιδιά και δημιουργοί, πραγματικά από όλο τον κόσμο. Δεν πρόκειται για ένα φεστιβάλ που «βαφτίζεται» διεθνές με δυο τρεις συμμετοχές από άλλες χώρες. Οι συμμετοχές είναι εκατοντάδες, οι επισκέπτες το ίδιο. Η συμμετοχή και η διάκριση μιας ταινίας σε αυτό το φεστιβάλ αποτελεί εισιτήριο για την εξέλιξη της ταινίας ανά τον κόσμο.  Οι κριτικές επιτροπές δύο. Μία από επαγγελματίες του κινηματογράφου και μία από παιδιά και νέους που δίνουν το «παρών» στο φεστιβάλ. Επίσης, η Κάμερα Ζιζάνιο είναι πανταχού παρούσα με καθημερινά ρεπορτάζ που μεταδίδονται μεταξύ των ταινιών.

Τις προβολές για τα ντοκιμαντέρ φιλοξενεί η πόλη της Αμαλιάδας και θα ήταν όμορφο να δούμε ανάμεσα σε αυτά -ίσως σε μια προσεχή διοργάνωση, αφού δεν δηλώθηκε φέτος- και το ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε από μαθητές της Κηφισιάς για την πόλη μας. Βέβαια λόγω της ηλικίας των δημιουργών το ντοκιμαντέρ θα μπορούσε να προβληθεί στις συμμετοχές της Κάμερας Ζιζάνιο. Πραγματικά χιλιάδες οι συμμετοχές για αυτό το δεύτερο φεστιβάλ, στο οποίο όπως ακούσαμε υπάρχει συμμετοχή και από την πόλη μας.

Κάθε παιδί και νέος που αγαπάει τον κινηματογράφο, θα πρέπει να βρεθεί κάποια χρονιά στον Πύργο και να απολαύσει  ταινίες που απευθύνονται ειδικά σε αυτόν, παρέα με νέους της ηλικίας του.  

Οι ταινίες προβάλλονται με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους, μια και πολλοί νέοι από άλλες χώρες έχουν έρθει στον Πύργο να παρακολουθήσουν το φεστιβάλ. Συγκινητικό το γεγονός ότι η Μάνια, η οποία κάνει και την επίσημη διερμηνεία, εργάζεται στην Καλιφόρνια και παίρνει την ετήσια άδειά της, αυτή την εποχή, για να βρίσκεται στον Πύργο στη μεγάλη αυτή γιορτή του νεανικού κινηματογράφου.
Οι ταινίες του Φεστιβάλ θα προβληθούν και στον αθηναϊκό κινηματογράφο «Αλκυονίς».





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου